Om deze website goed te laten functioneren gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt gaan we ervan uit dat u akkoord bent.       Akkoord
Terug naar het nieuwsoverzicht

Baron van Munchhausen beweging in Leiden

23 april 2012

In Rotterdam is het allang een bekend fenomeen: de Munchhausen aanpak. Deelnemers uit de disciplines wonen, werken, leren en zorg werken samen om complexe hulpvragen op te lossen. Door de korte lijnen tussen de organisaties lukt het sneller om deze problemen op te lossen. Het devies is: “We zeggen nooit nee”. Dat betekent niet dat er altijd een ja komt, maar wel dat er een oplossing gezocht zal worden.

Binnen bovengenoemde aanpak zijn er baronnen en hartenjagers. De baronnen zijn de beslissers (directeuren en bestuurders) en de hartenjagers de uitvoerders. De baronnen faciliteren de hartenjagers en zorgen ervoor dat eventuele obstakels weggenomen worden.

In Leiden bestaat de Munchhausen aanpak nog niet. Maar er is wel behoefte aan. Daarom heeft de Sleutels het voortouw genomen om hier een begin mee te maken. Afgelopen vrijdag 20 april  ontving onze manager Wonen, Marianne den Hartog, vertegenwoordigers uit de disciplines wonen, werken, leren en zorg in het stadhuis. Die middag hebben wij met elkaar gesproken over een nieuwe vorm van samenwerking in Leiden, met als voorbeeld het Rotterdamse Baron van Munchhausen model.

Vaak is het zo dat iemand die een ingewikkelde hulpvraag heeft, tussen wal en schip belandt, omdat organisaties langs elkaar heen werken. Met de Munchhausen aanpak wordt de bureaucratie overstegen en iemand daadwerkelijk geholpen. De aanpak heeft haar naam te danken aan de baron van Munchhausen, die zichzelf aan zijn haren uit het moeras trok. Door een hulpvragende gezamenlijk bij te staan, helpen de deelnemende organisaties deze persoon als het ware om het heft in eigen handen te houden.

Een van de  oprichters en baron van Munchhausen beweging uit Rotterdam, Aad van Nes, hield tijdens de bijeenkomst op vrijdag 20 april een sprankelend verhaal over zijn Rotterdamse ervaringen. Na afloop is besloten ook dit fenomeen in Leiden in te voeren. De eerste Leidse baronnen zijn opgestaan en de eerste sociëteit (bijeenkomst van baronnen en hartenjagers) zal vóór de zomer in Leiden plaatsvinden.

Wij zijn blij dat wij gesteund worden door de burgemeester van Leiden Henri Lenferink en wethouder Roos van Gelderen. Ook de ombudsredactie van het Leidsch Dagblad heeft haar steentje aan deze eerste bijeenkomst bijgedragen.